Fakti.lv
Autorizācija

Lietotājs:
    Parole:

Noderīgas saites:


  Publicēts: 2022-02-18  13:53:00 /
 
 Ziņot redakcijai  

Cepta pārtika ir bijusi mūsu civilizācijas sastāvdaļa tūkstošiem gadu. Visā Vidusjūrā, Āfrikā un Romas impērijā malkas ugunskurus izmantoja, lai ceptu gaļu un maizi. Tas bija cepeškrāsns priekštecis, jo nodrošināja atšķirīgu siltuma avotu ēdiena gatavošanai, salīdzinot ar āra uguni, ko izmantoja ūdens sildīšanai un zupas pagatavošanai. Lai gan gadsimtu gaitā ir bijuši daži fantastiski sasniegumi, šī oriģinālās krāsns pamatkoncepcija ir saglabājusies līdz pat mūsdienām.

Lai gan elektriskās cepeškrāsnis tika izgudrotas 1896. gadā, tās netika plaši izmantotas plašākā sabiedrībā, līdz 20. gadu beigās uzlabojās elektrības praktiskā pielietošana. Mūsdienās šī tehnoloģija ir attīstīta vēl tālāk ar nerūsējošā tērauda, dubultsienu krāsnīm, elektriskajām plītīm un pat mikroviļņu krāsnīm. Mūsdienās, virtuvēs ir pieejamas desmitiem gatavošanas iespēju, lai pagatavotu maltītes. Tāpēc nav nepieciešams gatavot vakariņas uz atklātas uguns.

Cepeškrāsnis, kas ir svarīgākā sastāvdaļa ikvienam pavāram gatavošanas laikā, var ievērojami atšķirties precizitātes un lietojamības ziņā viena no otras. Turklāt iesācēji un pavāri, kas gatavo maltītes tikai savai ģimenei bieži nezina, kā cepšanas laikā gūt maksimālu labumu no savas iekārtas  – kādu cepeškrāsns iestatījumu izmantot, uz kura plaukta novietot ēdienu un tā tālāk. Un tāpēc ir ļoti svarīgi iepazīties ar vidu pieejamo informāciju un saprast, kā iegūt labāko ēst gatavošanas pieredzi.

Cepeškrāsns temperatūra un karstie punkti

Neviena cepeškrāsns nav vienāda, pat pērkot pilnīgi vienādas cepeškrāsnis, piemēram, no Electrolux un ir svarīgi iepazīt savu iekārtu, lai iegūtu visprecīzāko informāciju un saprastu, kā tad iespējams pagatvot ēdienu.

Svarīgs aksesuārs ēst gatavošanas laikā ir termometrs. Noteikti nepieciešams kvalitatīvs termometrs, kas rādīs precīzus mērījumus, lai būtu iespējams iegūt precīzāko informāciju. Novietojiet to durvju centrā un uzsildiet durvis. Tas parādīs, vai cepeškrāsns temperatūras skala ir precīza vai nē, un, ja tā nav, attiecīgi to iespējams pielāgot un koriģēt gatavošanas laikā. Bet šīs informācijas zināšana var ļoti palīdzēt ikvienam pavāram.

Termometru iespējams izmantot, lai pārbaudītu, vai krāsns durvīs nav karstu punktu, kas dažkārt izraisa ceptu produktu celšanos un nevienmērīgu brūnēšanu. Jā, tas varētu būt iemesls, kāpēc jūsu kūkas vienmēr ir šķībās un cepumi nekad nav pareizajā konsistencē. Katru reizi, kad uzsildāt cepeškrāsni (līdz tādai pašai temperatūrai), pārvietojiet termometru uz citu vietu un pārbaudiet, vai temperatūra mainās. Tādā veidā jūs varat redzēt, vai jūsu krāsnī ir karstie punkti.

Cepeškrāsns iestatījumi

Lielākā daļa cepeškrāsns ir daudzfunkcionālas, un tām ir dažādi iestatījumi, kas piemēroti vairākām gatavošanas metodēm. Ir svarīgi saprast, kāda veida ēdiens tiek gatavots un kuri no iestatījumiem ir nepieciešami šī konkrētā ēdiena pagatavošanā, lai ēdiens būtu ideāls. Katrs iestatījums darbojās savā noteiktā kārtībā un, izvēloties piemērotāko, ēdiena pagatavošana kļūst daudz vienkāršāka.

Parastais iestatījums ir visizplatītākais un visvienkāršākais no iestatījumiem. Tas nozīmē, ka gan augšējais, gan apakšējais elements silda durvis bez ventilatora. Ja izmantojat šo iestatījumu, atcerieties, ka lielākā daļa siltuma cepeškrāsnī būs apakšā un augšpusē. Tāpēc, ja vienlaikus gatavojat vairākas cepumu paplātes vai vairākas kūkas kārtas uz dažādām restēm, jums tās būs jāmaina vietām cepšanas laikā.

Ja izmantojat iestatījumu, ventilators aizmugurējā sienā vienmērīgi sadala siltumu visā cepeškrāsns telpā. Tas nozīmē, ka, ja šis iestatījums efektīvi darbojas, gatavošanas procesā nav jāmaina vai jāpārvieto cepumu vai kūku slāņu paplātes, lai nodrošinātu vienmērīgu gatavošanu.

 



Pievienot komentāru:     

   Vārds vai segvārds:*
  Skaitlis "7":*   
   Komentārs:*

    


Portāla Fakti.lv vadība neatbild par rakstiem pievienotajiem apmeklētāju komentāriem, kā arī aicina to autorus, rakstot atsauksmes, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā rakstu komentēšanas iespēja var tikt liegta.

        


 1. 

1
Aktuāli
Jaunākās ziņas
Arhīvs
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31


© JP. Visas tiesības rezervētas.  | Kontakti  | Reklāma portālā  | Komentāri portālā  | Autortiesības