Fakti.lv
Autorizācija

Lietotājs:
    Parole:

Noderīgas saites:

ogresfakti
  Publicēts: 2013-06-18  08:28:00 / Sabiedrība
 
 Ziņot redakcijai  

Grūtniecības mēnešos jaunā māmiņa ir atbildīga ne tikai par savu mutes veselību, bet arī par mazuļa zobiem, norāda Zemgales mutes veselības centra zobu higiēniste Inese Vīksne.

Piena zobu mineralizācija notiek grūtniecības laikā no 12.-17.nedēļai un turpinās pēc to izšķilšanās.  Rūpējoties par mazuļa zobiem, grūtniecei jādomā par sabalansētu uzturu. Ja topošā māmiņa neuzņem pietiekoši daudz kalcija, auglis to “paņem” no māmiņas kauliem. Jākonsultējas ar ārstu par vitamīnu un minerālvielu (D vitamīna, kalcija, fosfora, magnija, dzelzs, fluora) papildus uzņemšanu.

Grūtniecei jāveic regulāra zobu ārstēšana un higiēna (zobu higiēnists jāapmeklē 2x gadā). Viena no lielākajām problēmām grūtniecības laikā ir smaganu asiņošana, kas liecina par gingivītu - smaganu iekaisumu. Gingvīts ir smaganu atbildes reakcija uz zobu aplikuma un tajā esošo baktēriju darbību. Grūtniecības gingivīts sākas grūtniecības otrajā trimestrī un beidzas pēc dzemdībām. Jau esošā iekaisuma paasinājumu veicina hormonālās izmaiņas. Smaganu apsārtumu, pietūkumu un asiņošanu var mazināt regulāri un rūpīgi notīrot aplikumu. Tāpēc jāapmeklē zobu higiēnists jau grūtniecības sākumā.

Sievietei grūtniecības laikā ir paaugstināts risks kariesa attīstībai. Tas ir saistīts ar ēšanas paradumu izmaiņām - konfekšu sūkāšanu, lai pārvarētu nelabumu, biežu našķošanos starp ēdienreizēm, “rīta nelabuma” izraisītu vemšanu, kas veicina eroziju un demineralizāciju zobu audos.

Svarīgi!
- Lietot fluoru saturošu zobu pastu un zobu diegu;
- Ēst 3-4 reizes dienā;
- Nenašķoties ēdienreižu starplaikos;
- Siekalu plūsmas stimulēšanai lietot bezcukura košļājamo gumiju;
- Pēc ēšanas skalot muti ar vārītu ūdeni;
- Dzerot kafiju vai tēju ēdienreižu starplaikā, pievienot pienu, lietot cukura aizstājējus;

Zobu veselībai svarīgi ne tikai, ko ēdam, bet arī cik bieži. Katru reizi pēc ēšanas uz zobiem iedarbojas skābe. Tā neizdalās, lietojot sieru, īpaši Čedaras. Skābe izdalās maz, lietojot pienu, zemesriekstus, bezcukura košļājamo gumiju. Skābe izdalās pastiprināti, lietojot piena šokolādi, karameles, saldus cepumus, ābolus, banānus, apelsīnus, rozīnes, dateles, neatšķaidītas sulas, maizi, auzu pārslu brokastis.




Pievienot komentāru:     

   Vārds vai segvārds:*
  Skaitlis "7":*   
   Komentārs:*

    


Portāla Fakti.lv vadība neatbild par rakstiem pievienotajiem apmeklētāju komentāriem, kā arī aicina to autorus, rakstot atsauksmes, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā rakstu komentēšanas iespēja var tikt liegta.

        


 1. 

1
Aktuāli
Jaunākās ziņas
Arhīvs
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30


© JP. Visas tiesības rezervētas.  | Kontakti  | Reklāma portālā  | Komentāri portālā  | Autortiesības